Tiltak


På denne siden vil du også se eksempler på hvordan du kan være oppmerksom på endring i adferd i kvinners forskjellige livsfaser på jobb. Det er igjen viktig å understreke at det viktigste du gjør er å ha respekt, lytte og trygge vedkommende på at virksomheten ønsker å støtte og tilrettelegge. Det er ikke uvanlig at en krevende syklisk lidelse eller symptomer i overgangsalderen kan gi dårlig selvfølelse. Det er derfor ekstra viktig å understreke at du ikke spør eller kommuniserer for å «ta» vedkommende.

UNGE 18-30

Flink jente som har jevnlig fravær, særlig på mandager eller ved leveranse av større prestasjoner? En annen medarbeider som har jevnlig fravær, ofte 1-2 dager i måneden. Gjerne med ca 4 ukers mellomrom.

UNGE VOKSNE 30 – 40 ÅR

Teamleder som opplever økende grad av konflikter og fravær. Det kan være grunn til å tro det er relatert til fertilitetsbehandlinger, men det er ikke kommunisert.

VOKSNE 40 – 50 ÅR

Leder som viser noe tegn på usikkerhet, som ikke har vist det tidligere. Det er noen nye konflikter, og hun kan virke sliten og lite motivert. Hun har vært ønsket i tyngre lederstilling, men er nå selv usikker.

VOKSNE 50 ÅR +

Erfaren og lojal medarbeider som har synlige hetetokter, snakker endel om søvnvansker og er mindre glad enn vanlig

Hva kan du som verneombud gjøre i disse situasjonene?

Alle situasjonene over kan oppstå fordi personen har symptomer i forbindelse med syklisk og menstruell helse, og menopause. Det aller viktigste du som leder gjør, er å ha god kunnskap om de viktigste symptomer og hvilke effekter de kan gi. Deretter er den trygge kommunikasjonen det som kan gjøre en forskjell. Både for jentene det gjelder, kollegaer og ikke minst for virksomhet.

Tørr – det er det første skrittet