Hvilke tiltak kan hjelpe ansatte?
Det er ingen generelle løsninger som passer for alle virksomheter. Alle er unike, og hvilke tiltak som er hensiktsmessige vil variere. Det er derfor viktig at dere vurderer og iverksetter justeringer i samarbeid med medarbeidere, inkludert ulike team og nivåer. Da vil endringene som gjøres bli virkningsfulle og gjøre en forskjell. Disse justeringene og handlingene må være i tråd med HMS håndbøker og gjeldende arbeidsrettslige rammer som gjelder for ansattes helse og velvære.
Praktiske tiltak kan spenne fra miljømessige og fysiske faktorer på arbeidsplassen til fleksibel arbeidstid og form. Et annet svært viktig tiltak er å skape en positiv inkluderende kultur som tar til orde for kjennskap, kunnskap og bevissthet om menstruasjonshelse og peri-/menopause.
Tiltak
Nedenfor vil du se noen eksempler på tiltak som kan iverksettes basert på symptomer.
ANGST, URO, TAP AV SELVTILLIT
Anerkjenn situasjonen og tilrettelegg for oppfølging slik medarbeideren ønsker. Vær tydelig og trygg i tilbakemeldinger og skap en inkluderende kommunikasjon
HETETOKTER
Tilrettelegg eventuelle fysiske fasiliteter som temperatur og ventilasjoner. Avtale hva som er best for henne om det inntreffer i møter e.l.
DÅRLIG HUKOMMELSE
Tilrettelegg så langt mulig for en arbeidstid og -plass med ro til å fokusere og konsentrasjon. Tilby verktøy som kan avlaste hukommelsen. Avtale hva som vil støtte i arbeidsprosesser eller møter dersom personen glemmer vesentlig informasjon.
LITE FOKUS OG DÅRLIG KONSENTRASJON
Tilrettelegg og planlegg for en arbeidstid og -plass med ro til fokus og konsentrasjon. Ha minst mulig avbrytelser der det er mulig.
DÅRLIG SØVN, SLITEN
Diskuter og avtal hvordan virksomheten eventuelt kan tilpasse arbeidstiden. Foreslå aktiviteter som kan gi hvile og energi i arbeidstiden
KRAFTIGE MENSTRUASJONSSMERTER- OG ELLER BLØDNINGER
Tilrettelegg slik at personen har god tilgang til fasiliteter som det er behov for. Avtal eventuelle fleksible arbeidstider når menstruasjonen er som mest krevende.