Det er mange måter en organisasjon kan implementere endringer og tiltak for å støtte ansatte.
Først og fremst er det viktig at du setter deg inn i hvilke retningslinjer virksomheten har for kvinnehelse på jobb. Hva finnes i HR strategien og konkrete tiltaksplaner. Der skal du finne hvilke tiltak som kan være hensiktsmessig for virksomheten.
Iverksette tiltak:
Det vil være den ansattes leder som i en normal prossess vil beslutte hvilke tiltak som kan tilrettelegges. Dersom det er nødvendig, kan din rolle være å støtte den ansatte, både med forslag til løsningen og i prosessen frem til beslutning foreligger.
For å være en kvinnehelsevennlig virksomhet, er det viktig å gjøre inkludering til et kjerneområde. Det må etableres strategi, tiltak, en åpen kultur, praktiske tiltaksplaner, så vel som et mål. Løpende evaluering og endringer for å sikre at målene for kvinnehelse på jobb blir nådd er nødvendig.
Det er ingen generelle løsninger som passer for alle virksomheter. Alle er unike, og hvilke tiltak som er hensiktsmessige vil variere. Det er derfor viktig at dere vurderer og iverksetter justeringer i samarbeid med medarbeidere og ledere, inkludert ulike team og nivåer. Da vil endringene som gjøres bli virkningsfulle og gjøre en forskjell. Disse justeringene og handlingene må være i tråd med HMS håndbøker og gjeldende arbeidsrettslige rammer som gjelder for ansattes helse og velvære.
Praktiske tiltak kan spenne fra miljømessige og fysiske faktorer på arbeidsplassen til fleksibel arbeidstid og form. Et annet svært viktig tiltak er å skape en positiv inkluderende kultur som tar til orde for kjennskap, kunnskap og bevissthet om menstruasjonshelse og peri-/menopause. Det hjelper alltid å snakke om dette.
Justeringene som gjøres vil sannsynligvis variere avhengig av bransjen, og bør være personspesifikke. De bør selvfølgelig ikke unødig hindre den ansattes evne til å utføre sin avtalte rolle.