Dette kan du gjøre for å ta ansvar:
Din viktigste rolle som verneombud er at virksomheten faktisk har fokus på kvinnehelse. At du følger opp ledelsen og etterspør kompetanseaktivfteter og hensiktsmessige tiltak.
Når ansatte trenger støtte på jobben, om du har avsatt tid til samtaler, kan du også søke veiledning fra sin HR- eller HSE-avdeling, bedriftslege, inkluderingsavdeling eller eventuelt utdannede kvinnehelsetalspersoner.
Opplevelser av menstruasjon, syklisk helse, fertilitet og overgangsalderen varierer betydelig hos den enkelte. Det er derfor viktig for enhver arbeidsplass å ta hensyn til individuelle erfaringer, og ikke ta utgangspunkt i en gjennomsnittsopplevelse.
Sammensatte faktorer som kan påvirke en ansatts opplevelse inkluderer etnisitet, alder, kjønn, funksjonshemming, tenkemåte/nevrodivergens, seksuell legning, jobbrolle og lønn. Det er viktig å unngå stereotypisering eller generalisering, og gjøre det mulig for hver enkelt ansatt å søke støtte for sine individuelle behov.
Husk at du som ikke skal være, eller trenger å være, en ekspert på kvinnehelse
Du skal være en som kan aktivt lytte, skape trygghet og veilede den ansatte for videre konsultasjoner etter behov, og evt bistå den enkelte i samtaler med ledelse eller andre. Dette kan være følsomme temaer, og mange vil nok føle behov for å ha noen «i sitt hjørne». Se også sidene som gir deg verktøysett for å støtte ansatte, gjennomføre samtaler og tiltaksplaner.