Hva gjør du om du ikke føler deg hørt og inkludert?

Det er viktig at du forteller din arbeidsgiver om hvordan du har det. Når arbeidsgiver har fått informasjon, kan dere sammen finne en god løsning. Om du føler deg ekskludert, mobbet eller diskriminert på jobb, så finner du her noen tips til hva du kan gjøre.

Husk at dialog er alltid best!

Noe av det som kan gjøres:

  1. Forstå og dokumenter

    Ha god kunnskap om din situasjon, hva rettighetene dine er og hvilken del av f.eks. arbeidsmiljøloven og eller likestillings- og diskrimineringsloven som støtter din situasjon. Dokumenter situasjoner du mener er avslag av hensiktsmessige tilrettelegging, mobbing eller diskriminerende. Skriv ned hva som blir sagt, dato, sted og hvem som var til stede.

  2. Ha en konstruktiv dialog

    Søk støtte fra noen du stoler på. Det kan være kollegaer, familie eller venner. Dersom det finnes kvinnehelsetalspersoner eller verneombud-/tillitsvalgte der du jobber, kan du ta kontakt med hen. Når du er komfortabel, så snakk om det. Ta det opp med den personen det faktisk gjelder. Forklar hva det gjør med deg, hvordan det får deg til å føle deg og forsøk å ha en åpen, konstruktiv og ærlig dialog.

  3. Inkluder din leder

    Om ditt forsøk på dialog ikke medfører noen bedring eller tiltak, ta kontakt med din leder eller HR. Les deg opp på bedriftens strategi for kvinnehelse om det finnes, og se hva det omtaler og hvilke tiltak som foreligger. Når du kommer i en konstruktiv dialog, så kan du også starte en god dialog om å få tilrettelagt på de områder du kan trenge det

  4. Skriftlig klage

    Dersom mobbing / diskriminering ikke slutter, send en skriftlig klage til bedriften. De fleste bedrifter har en rutine på hvordan det skal gjøres. Om det ikke finnes, send en klage til din leder, gjerne med kopi til HR eller daglig leder