Tips til samtalen med din leder


  1. Før du starter en samtale, gå gjennom veiledninger og/eller intern policy for dette området i virksomheten.

  2. Skap en trygg og rolig atmosfære for samtalen. Det kan være gunstig å la den ansatte ta ledelsen i samtalen.

  3. Nedenfor finner du noen eksempler på spørsmål som kan veilede og hjelpe, dersom den ansatte trenger noen oppfordringer under samtalen.

1.  Linjeleder, HR eller bedriftshelsetjenesten – bestem hvem du ønsker å snakke medSjekk ut  hvilke guidelines som er tilgjengelige hos dere.

Det er opp til deg om du snakker med linjelederen først eller om du ønsker å snakke med HR alternativt tillitsvalgte.  Det kan være avhengig av hva du føler deg mest komfortabel med og hvordan arbeidsplassen din er organisert. Det som er viktig å huske på, er at det er først og fremst din leder som kan beslutte innføring av tiltak.

2. Be om et 1:1 møte – og vær åpen om din situasjon

Spør om et individuelt møte. Din situasjon er i utgangspunktet privat, men det anbefales at du snakker åpent om situasjonen og særlig der hvor du merker at det kan påvirke deg i arbeidsdagen. Når lederen din og arbeidsgiveren forstår, så er det lettere for dem å anerkjenne og tilrettelegge der du har behov.

3. Forbered det du skal si – og vær konstruktiv

Sørg for å forberede det du skal si, inkludert ikke bare hvordan symptomene, eller situasjonen din, påvirker ytelsen din på jobben, men også hvilke løsninger du tror kan hjelpe deg. En trygg samtale er et godt sted å starte.

4. Husk at din arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge

I henhold til Arbeidsmiljøloven må alle arbeidsgivere ivareta helsen og sikkerheten til sine ansatte. De har også en plikt til å særlig tilrettelegge om en arbeidstaker har redusert arbeidsevne. For at de behov du har for tilrettelegging skal imøtekommes, må du informere arbeidsgiveren din om hva de er. Det er en toveis samtale for gjensidig forståelse.

5. Følg opp, evaluer og juster

Foreslå å planlegge regelmessige oppfølginger slik at dere kan evaluere, eventuelt justere, de tiltakene dere blir enige om. Det kan også være at du har behov for tiltakene i en begrenset periode, som også gjør det konstruktivt å jevnlig vurdere hvordan du har det på jobb og behovene for hensiktsmessige tiltak.