Hva kan Torleif Bjella lære oss om feminisme?

Jeg tror mange har fått øynene opp for Bjella de siste ukene. Han har sjarmert oss gjennom lørdagskveldene. Men hva har det egentlig med feminisme å gjøre? La meg komme tilbake til det.

Noen vil si at det driver en bølge av feminisme over Linkedin/SoMe om dagen. Og ikke bare Linkedin, men også fra Davos forrige måned. Der vil jeg si det var mye oppløftende som kom. I alle fall for oss som jobber med kvinnehelse.

Rapporten fra McKinsey Health Institute og World Economic Forum, “Blueprint to Close the Women’s Health Gap: How to Improve Lives and Economies for All”. Dette er oppfølgeren til fjorårets rapport fra samme forfatter og samme sted; «Closing the Women´s Health Gap». Fjorårets rapport dokumenterte problemet og behovet, årets rapport ser mer på hva man konkret kan gjøre med det.

Rapporten identifiserer 9 tilstander og lidelser som kun påvirker kvinner, eller som påvirker kvinner annerledes eller uproporsjonalt. Disse ni tilstandene utgjør alene tredjedel av helsegapet globalt.

Dette er tilstander som påvirker livslengde (så som hjerteinfarkt og brystkreft), og tilstander som påvirker sunnlivethet (som peri-/menopause, endometriose og PMS/PMDD).

Hva kan vi gjøre for å tette kvinnehelsegapet?

De løsningene som foreslås er i fem grupper (se også diagrammet):

1. Tell kvinner

Innhente data og forstå. Hva betyr kjønnsforskjeller, hvordan kan det påvirke kvinners helse og livsløp

2. Studer Kvinner

Gjennomfør studier på kvinners helse, og finn årsakene til kjønnsbaserte forskjeller. Gjør analyser som skiller mellom kjønn, og fokuser på tilstander som er spesifikke for kvinner gjennom hele livsløpet.

3. Ta vare på kvinner

Bruk retningslinjer for god klinisk praksis som er i tråd med anerkjent forskning om kvinners helse. Styrk klinisk opplæring, og lag omsorgssystemene som er nødvendige for effektiv implementering

4. Forstå kjønnsforskjeller

Invester i forskning, klinisk utdanning, opplæring og omsorgsleveranse, med fokus på likhet og inkludering.

5. Invester mer i kvinner

Styrk ressursene rettet mot kvinners helse, fra forskning til klinisk praksis og videre, for å akselerere fremgang og gi støtte til kvinner i lederposisjoner.

Vi i Hvild slutter oss til alle konklusjoner. Selv er vi mest aktive innen gruppen «Ta vare på kvinner». For oss betyr det at kvinner skal få hurtig adgang til eksperter på menopause, for å få riktig diagnose og riktig behandling. Riktig behandling betyr særlig at man legger den mest oppdaterte forskningen til grunn, og at man får tilgang på de mest moderne medikamenter. Presisjons-medisinering er en stor greie innen det medisinske for tiden, og det gjelder like mye på menopause som for kreft. Her er det offentlige og generelle tilbud for dårlig, og vår oppgave er å bistå arbeidsgivere som vil ta ansvar for sine ansatte kvinners helse. Det tror vi at vi kan gjøre en forskjell.

Der Bjella kommer inn i verdensbildet til McKinsey? Jo, i tiltaket «Forstå kjønnsforskjeller». Ved å høre hans tekster om å være mann, høre mannen selv omtale sine kjære, og se hvordan han er så gjennomgående mann på en god måte, det gir oss en rolig trygghet på at det er helt greie forskjeller på mann og kvinne. Og det har vi kanskje glemt litt?

Vi har et kjønnsnøytralt arbeidsliv, et kjønnsnøytralt helsevesen og det er både på tide og riktig at vi nå anerkjenner forskjellene. Det kjønnsnøytrale blir egentlig ikke bra for noen.  Vi må forstå forskjeller for kjønn i alle dimensjoner, også på arbeidsplassen. Da er det likeverd for alle, og det er helt på sin plass å være feminist. Uten at det går på bekostning av gutta, tvert imot, vi forstår alle bedre.

Forrige
Forrige

Likestilling eller likeverd?

Neste
Neste

Overgangsalder og hjernen