Har overgangsalder skylden for mangelen på kvinnelige ledere?
Er overgangsalder noe av svaret på mangel av kvinnelige ledere? Er svaret på “hvor blir det av kvinner i ledelse og styrer” begravet i et stigma vi ikke snakker om? Hva er vi så redde for, når vi helst ikke vil snakke om symptomer vi kan få før og under overgangsalder?
FNs Bærekraftsmål 5 om likestilling mellom kjønnene sier:
“Sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer der beslutninger tas, i det politiske, det økonomiske og det offentlige liv”.
I Norge er kvinneandelen for jobben som toppleder:
ca 7% i ASA selskapene
ca 18-20 % i AS
og i tillegg søker de fleste selskaper hektisk etter kvinnelige styrerepresentanter og den kompetansen de besitter.
Selv i et av verdens mest likestilte land har vi har enda ikke klart å knekke koden på hvorfor det er slik. Jo da, vi vet jo mye om ulik fordeling på hvem som tar seg av barn og steller hjemme, pleier foreldre osv. Men samtidig vet vi at vi har et land hvor fordelingen på de som tar høyere utdannelse er 60% i jentenes favør. Så hvor blir det av alle jentene når det skal forfremmes til ledende jobber og styreverv?
Svaret på dette er mest sannsynlig sammensatt. Men i den norske offentlige rapporten (NOU) “Den store forskjellen”, som ble lagt frem 2.3.23, blir det påpekt at helsevesenet og helsetjenesten i alt for liten grad differensierer mellom kjønnene. Det meste som gjøres er basert på menns helse, og ofte er det slik i medisinsk forskning at kvinneperspektivet slett ikke er med. Kvinnehelse har stått på stedet hvil, og vi snakker lite om forskjellene. Ikke rart det da er vanskelig for oss kvinner å snakke om “kvinnehelse” eller kvinnetema på jobb!
Et stort stigma for kvinner og samfunnet er temaet overgangsalder. Det blir ofte forbundet med kvinner som er ganske sure, svette og gamle. Det er feil! Symptomer som kommer før og under overgangsalder kan starte i snitt når jentene er 43 år. Det betyr at for mange så kommer symptomene allerede i slutten av 30 årene.
Og det som treffer, eller ofte kommer snikende, er mer enn hetetokter og natt svette. Ikke alle jenter, men mange, kan kjenne på utfordrende kognitive og mentale symptomer. Vi vet at dette treffer ca 1/3 av kvinnene med moderate symptomer, 1/3 med symptomer som er så fremtredende at det preger livet, og så er det 1/3 som merker lite. Det er altså svært mange kvinner som kan få dårligere selvtillit, liten motivasjon, nedstemthet og depresjoner på grunn av overgangsalder. Dette kan også forsterkes av en situasjon hvor kognitive utfordrende ting starter å skje. Hjernetåke gjør at man glemmer og har problemer med å prioritere godt kjente symptomer. Alt dette gjøre at en kan starte å tvile på seg selv.
Vi har lite forskning på hva ubehandlede symptomer før og under overgangsalderen gir av effekter i Norge, men et Hvild survey har vist tilsvarende tall til det man har funnet i for eksempel i Storbritannia. Undersøkelsen er gjennomført blant kvinner som har symptomer.
1 av 5 søker ikke på forfremmelser de ellers ville ha søkt - selvtilliten har forsvunnet.
59% har hatt sykefravær p.g.a. plager, 18% i mer enn 8 uker
nesten ingen har oppgitt menopause som grunnen til fravær
90% sier det påvirker jobben de gjør
Symptomer mange får i denne perioden, kan for de aller fleste være enkle å behandle. Hormonbehandling er en løsning. Der foreligger det mange myter om helserisiko (se egen artikkel her), også blant helsepersonale.
Det er på høy tid at vi setter overgangsalder på agendaen ved å:
snakke om symptomer, effekter og behandlinger
tilrettelegge for jenter på jobb gjennom gode praktiske løsninger
øke kunnskapen hos helsepersonale. Både ved å undervise dagens studenter, og ved å sette krav til systematisk oppdatering for at eldre medisinere øker sin kunnskap
Overgangsalder er ikke en sykdom. Men ubehandlede symptomer kan bli alvorlig sykdom, og medføre et høyt fravær og redusert livskvalitet blant kvinner.
La oss snakke om overgangsalder så vi kan beholde sterke og motiverte kvinner som kan vil og kan ta lederjobber!