Hvorfor er ikke arbeidsgivere på ballen?

1,3 millioner norske kvinner er på jobb i dag - mange av dem med store helseproblemer som ingen snakker om.

Kognitive symptomer som hjernetåke og dårlig hukommelse. Mentale symptomer som depresjon, angst og svekket selvtillit. Vondt i ledd og muskler, for ikke å snakke om store problemer med vannlatingen. Symptomer før og under overgangsalderen er mye mer enn hetetokter og nattesvette, og vi tier dette ihjel.

Overgangsalder er et stigmatisert tema som gjør at kvinnene det gjelder ikke vet hva som treffer dem når symptomene kommer. Det er i alle fall ikke noe vi vil snakke om på jobb. Det å ta opp kvinneplager med sin leder er et srort skritt. Mange har slitt hardt for å komme dit de er idag, og vil ikke sette seg i en situasjon som føles sårbar og utleverende. Det er ikke kult å komme og snakke om at du faktiske ikke husker hvor det siste slide-decket du lager er, eller at du ikke husker tallene du vet du egentlig har på fingerspissene. For ikke å snakke om at det er veldig flaut, og lite greit, å bli vitset med når genseren går av og på, og svetten i fjeset spruter. 

Overgangsalder påvirker kvinners situasjon på jobb. Nesten 50 prosent sier de opplever at symptomene deres preger hvordan de utfører jobben, og hele femti to prosent svarer at de har fått lavere selvtillit. Dette er kanskje forklaringen på at en av fem sier de ikke har søkt om ellers naturlig forfremmelse i selskapet de jobber i.

Vi må snakke om kvinnehelse og overgangsalder på jobb!

Norske kvinner har nesten 50% høyere sykefravær enn menn. Det er ikke gjort nok forskning på kvinnehelse og sykefravær i Norge, og nesten ingen ting på overgangsalder og arbeid. Men forskning fra andre land tyder på at sekkeposter som “psykiske lidelser” eller “andre lidelser” inneholder store mørketall på sykefravær som faktisk skyldes symptomer fra menopause. Her kan virksomheter som innfører tiltak både kunne bedre livskvaliteten til kvinnelig ansatte, og samtidig redusere fravær og kostnader. Andel kvinner i Norge over 40 år er 52 prosent, og den andelen vil øke de kommende årene. Det betyr at det blir stadig viktigere å håndtere menopause på jobb. Det finnes studier som viser at kvinnene lar seg motivere av at arbeidsgiver informerer om og tilpasser for overgangsalder på arbeidsplassen. Kvinner som har en arbeidsgiver som har en menopause strategi, har praktiske retningslinjer og noen man kan snakke med, opplever symptomene som mindre krevende, og de er mer motivert for jobben og å bli i stillingen.

Det er nå overmodent at vi snakker om overgangsalder! På arbeidsplassen og oss kvinner i mellom. Overgangsalder er uunngåelig, men hvordan vi håndterer det, ja det kan vi velge. Vi kan få hjelp og vi kan fortsette å være sterke kvinner med interessante og morsomme jobber!

Forrige
Forrige

Bærekraft og kvinnehelse

Neste
Neste

Har overgangsalder skylden for mangelen på kvinnelige ledere?