Vi må snakke om overgangsalder!
Overgangsalder er ikke en sykdom. Det er en del av livsløpet som treffer en stor del av befolkningen. Hele 51% faktisk. Det er ikke alle som merker overgangsalderen i noen særlig grad. Mens andre strever stort. Symptomene er jo ikke akkurat festprat. Tørre slimhinner og lav sexlyst, hjerne-tåke og dårlig hukommelse, depresjoner, osteoporose, dårlig selvtillit, utmattelse osv.
Det er ikke temaer det er lett for sterke kvinner å diskutere på jobb eller med sjefen. Og du, vi snakker ikke bare om 55-60 åringer. Dette skjer med kvinner fra slutten av 30-årene.
Hvorfor har det gått så galt?
I 2002 ble det presentert resultater fra medisinske vitenskapelige studier i amerikanske The Women’s Health Initiative Studies (WHI). I en tidlig publisering ble bruken av HRT (Hormone Replacement Therapy) presentert som farlig og utløsende av brystkreft. En verdensomspennende og tabloid fremstilling som gjorde at bruken av HRT (Hormone Replacement Therapy) ble nærmest bannlyst over natten. Helsepersonell og kvinner ble skremt vannet av, og bruken av preparatene stupte.
I dag, over 20 år etterpå, har selv WHI tatt avstand fra studien og konklusjonene. Alt var stort sett feil, og eksempelvis anerkjente New York Times konkluderte i 2023 med at kvinner ganske enkelt har blitt lurt. Det foreligger nå mange studier som viser at HRT er en trygg og effektiv behandling mot symptomer for veldig mange kvinner . Men som kjent er det sjelden at noen leser dementiene. Situasjonen i dag er at:
Mange kvinner er redd for naturlig hormon behandling
Det er lite informasjon til kvinner om HRT, og hvordan moderne HRT er helt forskjellig fra det man fikk på 90-tallet
Det er lite fokus på overgangsalder i medisinstudiene (eksempelvis viste en fersk studie fra anerkjente Mayo Clinic i USA at de færreste nyutdannede gynekologer føler seg godt kvalifisert til å håndtere overgangsalder hos pasienter)
Overgangsalder er stigmatisert og noe vi helst ikke snakker om
Lite kunnskap i helsevesenet, og mye av den kunnskapen som er der har gått ut på dato - slik 6 norske leger nylig påpekte i Aftenposten
Så; er det trygt å snakke om symptomer på overgangsalder i din bedrift? Eller holder kvinnene igjen i redsel for å bli oversett, bli usynliggjort og kanskje til og med kastet på skraphaugen?
Din arbeidsplass bør håndtere menopause med en tydelig strategi, rådgivning og kunnskap, praktiske tiltak og retningslinjer.
Vi må snakke om overgangsalder!