Mikroaggresjon

Om du har fått kommentarer på jobb eller andre steder av typen «har du mensen, eller?», så har du erfart mikroaggresjon.

Mikroaggresjon er en form for nedsettende eller avvisende kommentar og handling, forankret i stigma eller oppleste «sannheter». Kommentarene er ofte rettet mot en person på grunn av kjønn, rase eller andre aspekter ved deres identitet, så som funksjonsnedsettelse eller kjønnsidentitet.

Mikroaggresjon kan virke uskyldig, men det er egentlig manglende respekt. Det forårsaker stress, og kan påvirke kvinners karriere og helse på en negativ måte. Kartlegging gjort av konsulentselskapet McKinsey, viser at kvinner opplever mikroaggresjoner i større grad enn menn. Kvinner har for eksempel dobbelt så stor sannsynlighet som menn for å få kommentarer om deres følelsesmessige tilstand. Dette kan ofte være relatert til kvinnehelse og kvinners livsfaser. Og da var vi tilbake til mensen.

Arbeidsplassen kan være mentalt krevende for kvinner som jevnlig opplever mikroaggresjon. De som rammes kan føle seg psykologisk utrygge. Stresset det påfører den enkelte kan gjøre det vanskelig å stikke seg frem, foreslå nye ideer eller uttrykke bekymringer. Det kan igjen medføre en form for selvskjerming, eller selvsensurering, som gjør at kvinner tilpasser sin adferd for å beskytte seg selv.

Kvinner som opplever mikroaggresjoner og bruker energi på å skjerme seg selv, har tre ganger større sannsynlighet for å vurdere å slutte i stillingen, og fire ganger ganger større sannsynlighet for å bli utbrent.

Det beste rådet for å bevare dyktige medarbeidere er å øke kunnskap og bevisstgjøre virksomheten på en trygg kultur. En trygg kultur tillater ikke mikroaggresjon, og har en kvinnehelsevennlig profil. En trygg kultur fremmer helse og karriere for alle, uavhengig av kjønn eller orientering. Kom i gang med Hvild i dag for å bli en kvinnehelsevennlig bedrift, der kvinner trives og har plass til å vokse og lykkes på jobb.

Forrige
Forrige

Overgangsalder og jus

Neste
Neste

Kvinnehelsegapet - mer enn mangel på helsetjenester