EU Direktiver og kvinnehelse

EU har innført nye regler for hvordan virksomheter skal rapportere bærekraft, det såkalte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). CSRD innføres også i Norge, fra 2024. Direktivet innføres også for å sikre at miljø-, sosial- og styringsrapportering (ESG) presenteres samlet og er målbart.

Det vil fra starten gjelde de største bedriftene, men vil så over et par år utvides til å omfatte veldig mange. Bær med oss, men her kommer først litt tekniske beskrivelser – før vi kommer inn på hvordan dette påvirker arbeidet med kvinnehelse. Direktivet stiller høyere krav, og til flere, på hvordan man rapporterer om bærekraft og ESG. Det innføres samtidig standarder på hvordan man skal rapportere, European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Et nytt rapporteringsprinsipp er innført, såkalt dobbel vesentlighet – hvordan påvirker virksomheten omgivelsene (såkalt vesentlig påvirkning) og hvordan påvirker bærekraftstema virksomhetens økonomiske resultater (såkalt finansiell vesentlighet).

Formålet er at selskaper skal rapportere på konsekvenser av bærekrafttemaer, risikoer og muligheter. Det skal gjøres på en relevant og transparent måte, og slik at det er sammenlignbart og kan etterprøves. For å si det enkelt, det holder ikke med at en virksomhet sier at her er alt på stell, men man må forklare og nærmest bevise hva som er på stell. Så hva skal være på stell og hva har det med kvinnehelse å gjøre? Direktivet kommer med 12 sett av rapporteringskrav, og det er særlig innenfor gruppen ESRS S1-4 (Social) hvor kvinnehelse også er relevant.

Det er innenfor denne rapporteringsgruppen virksomheter først må bestemme seg for hvilke mål som er relevante, og så hvordan man skal måle og følge opp disse. FNs bærekraftsmål kan være et godt startpunkt, og vi har en egen artikkel om hvordan de omfatter kvinnehelse. Når bedrifter skal måle og rapportere, skal det også kunne verifiseres. Da kan det vært nyttig å ha en tredjepart til å bidra med kriterier og vurderinger, og det er noe Hvild gjør for temaet kvinnehelse på jobb. Hvild kan hjelpe med mål og retningslinjer, og sertifisere at man er en kvinnehelsevennlig bedrift. Det finnes ikke egne norske retningslinjer for hvordan dette skal gjøres, så vi har tatt utgangspunkt i det britiske regelverket og tilpasset dette til norsk virkelighet.

Forrige
Forrige

Overgangsalder Quiz: Forbered deg til legebesøket med vår sjekkliste

Neste
Neste

HRT og brystkreft