HRT og brystkreft

HRT og brystkreft - blir norske kvinner umyndiggjort i valget på behandling av bivirkninger?

Brystkreft er en kreftform som rammer mange norske kvinner. Kreftforeningen i Norge oppgir at 1 av 10 kvinner får brystkreft før fylte 80 år. Britiske tall tilsier at så mange som 1 av 7 kvinner rammes. Heldigvis er brystkreft en kreftform som har en høy overlevelses rate, på over 90%.

Mange som har vært gjennom brystkreft og krevende behandlinger, får heftige bivirkninger. En av disse er at man kan settes i en tidlig overgangsalder på grunn av medisineringen. Dette har ikke vært noe stort tema frem til nå, de fleste er nok bare glade for å være kreftfrie.

Symptomene som kan oppstå ved en tidlig / medisinsk utløst overgangsalder er de samme som ved ordinær overgangsalder. Plagene kan være like dominerende. På samme måte som ved ordinær overgangsalder, kan mange symptomer reduseres eller fjernes ved hormonbehandling (HRT). I Norge er det på generell basis svært stor skepsis blant mange medisinere HRT, på grunn av en oppfatning av at HRT øker risikoen for brystkreft kraftig. De færreste brystkreftpasienter vil oppfatte at HRT kan hjelpe mot deres overgangsalder i det hele tatt.

Hva er det som gjør at HRT ikke har vært anbefalt i Norge - med eller uten tidligere brystkreft?

Mest sannsynlig er det et veldig sammensatt svar på dette. Vi må i alle fall tilbake til 2002. Før 2002 var HRT en vanlig behandling mot symptomer på overgangsalder, også i Norge. Det året ble imidlertid en stor amerikansk undersøkelse publisert, “Women’s Health Initiative” (WHI) . Mediene rapporterte ukritisk og tabloid fra studien, før den var fagfelle-vurdert, som jo er den normale kvalitetskontrollen på vitenskapelige undersøkelser. Overskrifter og vinklinger i retning av at HRT var nærmest ren gift skremte vannet av kvinner og helsevesen. I Norge gikk bruken av HRT ned fra 170 000 kvinner i året til 50 000 på kort tid. For tidligere brysykreft-pasienter var det helt stengt for HRT.

Det har i ettertid vist seg at det meste var feil med denne studien, både i oppsett, gjennomføring og konklusjoner. WHI har I ettertid trukket tilbake tolkningen som ble gjort, og det samme har de fleste forskere som deltok. Men bildet som ble gitt henger fortsatt igjen, det er som kjent færre som leser dementier. Nyere og kvalitetssikrede studier viser at HRT er en utmerket og trygg behandling for de fleste mot symptomer fra overgangsalder, og at det også kan gjelde brystkreftrammede. Det er også slik at østrogenmangel, og symptomer som følger av ubehandlet overgangsalder, kan medføre uhelse og andre sykdommer.

Gi kvinner et eget valg?

Kunnskapen om HRT er nå der, det er ikke 2002. Det budskapet har imidlertid ikke nådd alle leger. Nylige amerikanske studier viser at de færreste gynekologer føler seg fullt kvalifisert til å behandle overgangsalder, og er ikke helt oppe på merkene på nyere forskning. Da er det nok på tide at kvinnene selv får være med å bestemme, på bakgrunn av gode og velfunderte medisinske råd. Dersom man får blankt avslag på HRT fra fastlege eller andre, søk ekspertråd fra en kvalifisert gynekolog - brystkreftpasient eller ikke.

Det er ingen 1-size-fits-all

Mange kan få et bedre liv ved å behandle symptomene fra hormonelle ubalanser. Og det er ikke et svar som passer alle. Det er ikke en behandling som passer alle. Det handler om livsstil, det handler om hvilke symptomer som er fremtredende og det handler om å få kunnskap og viten om hvilke behandling som kan passe for den enkelte.

Forrige
Forrige

EU Direktiver og kvinnehelse

Neste
Neste

Hva er forskjellen på perimenopause og menopause?