Hva skjer med mamma?
Det er ikke noe galt med mamma, det er overgangsalderen! Her er noen tips til “voksne” jenter om hvordan du kan støtte når mamma er i overgangsalderen
Synes du plutselig at moren din er litt annerledes enn før? Sliten? Oppfarende, glemsk og mer lett-grått enn hva hun pleier? Trøbler du med å være tålmodig og ikke ta ting personlig om det noen ganger går en kule varmt? For mange er mødre en viktig støttepilar; og å se dem gå fra å være det, til noe du egentlig bare irriterer deg over, kan være forvirrende – uansett hvor gamle vi måtte være. Men vet du, det trenger ikke være mammaen din, det kan være overgangsalderen.
Det er ikke deres forhold som har endret seg, men det er en konsekvens av at moren din opplever symptomer på overgangsalder. Noe det ikke er sikkert at hun selv vet engang. Eller kanskje hun vet, men er usikker på hvordan hun skal få hjelp. Det kan også være at hun ikke vet at de følelsene hun opplever er forårsaket av overgangsalderen.
For deg og familien er det veldig nyttig å forstå mer om hva moren din opplever og hva symptomene kan gjøre med henne. Her finner du noen tips til hvordan du kan hjelpe og støtte henne.
La oss først ta en kort gjennomgang av hva overgangsalderen er:
Overgangsalderen deles gjerne inn i 3 faser:
Perimenopausen, tiden når hormonene starter å variere. Dette skjer i snitt når kvinner er et sted mellom 40-42 år. Det kan gjerne starte med at menssyklusen blir mindre stabil og hormonene svinger. I denne fasen kan symptomer starte.
Menopause/overgangsalderen er når kvinnen ikke har hatt mens i sammenhengende 12 måneder. Snittalder for det er gjerne et sted mellom 51-53 år.
Postmenopause er resten av livet.
Symptomer som kan inntreffe er fysiske, mentale og kognitive.
Det er individuelt hvor mange symptomer og hvor mye de påvirker hverdagen. Men om din mor har symptomer, og har gått med de ubehandlet over tid, kan hun være veldig mentalt sliten, få lavere selvfølelse og virke umotivert og sliten. Ikke alle får det sånn, men omtrent 1/3 av alle kvinner får markante symptomer, 1/3 får noen symptomer og resten merker lite.
Det er andre symptomer som kan påvirke hvordan kroppen hennes ser ut og føles, som kan forsterke en lav selvtillit. Både hjemme og på jobb.
Hvordan kan du støtte moren din gjennom overgangsalderen?
1. Forstå
Sett deg inn i hva overgangsalderen er. Hvilke symptomer kan dukke opp, hvordan kan de påvirke og hva kan hjelpe og behandle. Du finner vår oversikt over mulige symptomer her.
2. Snakk om det
Om du er usikker på hva moren din faktisk opplever og hva hun vet, kan det være lurt å starte med å sette av tid til en god prat. Spør hvordan hun har det, og så kan du fortelle hva du tenker og føler. Hva har du lest deg opp på og fått kunnskap om? Gjør det klart at du vil forstå og være til støtte for henne. Ha en åpen dialog med henne om hvordan hun har det, og hva hun tenker.
3. Spør hva du kan gjøre for å støtte henne
Snakk om hva det er hun opplever, og hva som kan være til støtte. Om hun ikke har ord og løsninger for det selv, kanskje dere skal starte med å få avtalt tid hos legen. Om hun allerede har vært hos sin lege og ikke fått god nok hjelp, kan dere finne frem til en spesialist sammen. Vær en støtte i prosessen for å finne hva som er tilgjengelig av hjelp og behandling, dette kan kanskje føles som en stor og tidkrevende oppgave alene.
4. Få oversikt over de symptomene som plager henne mest
Kanskje du også kan hjelpe henne med å få en oversikt over symptomene og plagene som påvirker henne mest, også her kan dere bruke symptomsjekkeren. Respekter også om dette er noe hun er mest komfortabel med å gjøre alene.
5. Finn et felles språk
Det kan være fint å avtale et ord, eller en setning som dere kan bruke når ting spisser seg til. Kanskje det er at hun trenger litt tid alene. Det kan være at du blir såret når du opplever at hun er påvirket av hormonendringen som skjer, og trenger en time-out. Mor og datter relasjoner kan være det beste, men noen ganger kan vi også få frem det verste i hverandre. Når vi har ord for det som skjer med oss, så er det lettere å gå inn i konflikter vi ikke ønsker, og faktisk støtte hverandre.
6. Har hun det bra på jobb?
Om moren din sliter hjemme, er det også sannsynlig at hun strever med jobbhverdagen. Kanskje dere sammen kan få en bedre forståelse av hva det er som gjør at hun strever og hvordan hun kan få det bedre. Dere kan finne noen tips her.
7. Hva kan hun gjøre for å få det bedre?
Det er viktig å forstå i hvor stor grad hun er påvirket av symptomer. Har hun kjent på dette lenge, eller er det noe som nettopp har dukket opp. Det aller viktigste er å få en kontroll og samtale med lege, om hun ikke allerede har gjort det. Det er viktig for å eliminere andre sykdommer, og sikre at hun får den hjelpen som finnes.
I denne tiden er trening og sunn livsstil viktigere enn noen gang. Men det er så viktig at det er noe hun selv velger å gjøre, og ikke bare fordi hun føler seg “mast på”. Da kan det dessverre bli enda en ting hun føler at hun ikke mestrer. Kanskje du kan invitere til en tur, en treningsøkt eller noe som passer for dere å gjøre sammen. Da kan dere gjøre noe som ikke bare er bra for dere begge, men også ha en hyggelig stund sammen.
Fremfor alt, vær tålmodig, la moren din vite at du forstår og at du er glad i henne. Overgangsalderen kan være veldig ensomt, og det vil være avgjørende å føle at du er der for henne.
Selv om det kan være fristene å himle med øynene, slenge en kommentar eller tydelig vise at du er irritert når hun for femte gang har glemt briller, lagt fra seg telefonen, vært litt treig med å legge inn adressen på Google Maps eller grått over det som virker som bagateller.
Vær tålmodig; det er en fantastisk måte og vis at du bryr deg i en tid hun trenger det som aldri før.