Endometriosemåneden
I mars markeres Endometriosemåneden. Endometriosis UK har satt tema #EndometriosisExplained for aksjonsmåneden i år, 2025. Vi ønsker å ta del ved å gå litt dypere inn i hva Endometriose er, hva det betyr for den individuelle syke og de pårørende, og hvordan det påvirker samfunnet og arbeidslivet.
Hva er endometriose?
Endometriose er en kronisk sykdom der vev som ligner på livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren, og vevet fører til irritasjon og inflammasjon. Globalt blir omkring 1 av 10 kvinner og personer angitt som kvinne ved fødsel, påvirket av endometriose (1). I Norge er det omkring 6-10% kvinner (2). Et av de vanligste symptomene er kroniske eller gjentatte perioder med smerter i relasjon til menstruasjonssyklus. Det tar i gjennomsnitt 7 år å bli diagnostisert. Behandlingsalternativer for å håndtere plager og symptomer er tilgjengelige, men det finnes ingen kur (3).
“Det er ikke normalt å ha veldig vondt når man har mensen” sier Jenny Alvirovic, gynekolog og overlege ved Oslo Universitetssykehus, i Endometrioseforeningens kort-dokumentar Blod Smerte Tårer. Dersom man har vedvarende og sterke menstruasjonssmerter som påvirker hverdagen,er det noe som ikke stemmer. Andre symptomer inkluderer oppblåsthet, smerter ved sex, utmattelse, ufrivillig barnløshet, smerter ved avføring og vannlating, med mer.
Endometriose er en kronisk sykdom, og smertetilstand som for mange vil redusere helse- og livskvalitet.
Endometriose i Norge
I en undersøkelse gjort av NRK i 2024 på 240 norske kvinner alder 18-49 å med endometrioser, svarte 34% at de har smerter som er plagsomme i hverdagen, og 18% at de har ekstreme smerter som påvirker dem i stor grad (4). Det er altså over halvparten som har smerter som er så alvorlige at de påvirker hvordan de kan leve og “fungere” i sitt daglige liv.
I Norge får de fleste jenter mensen mellom 11 og 14 år (5), og flere som lever med Endometriose forteller at de har opplevd symptomer og plager allerede fra sin første menstruasjon. Dermed er det ikke vanskelig å trekke konklusjonen om at Endometriose har kraften til å negativt påvirke en kvinnes valg og muligheter gjennom flere livsfaser, fra skolegang til arbeidslivet.
Flere hundre tusen norske kvinner påvirkes av Endometriose, og i mange tilfeller fører sykdommen til sykefravær og i verste fall uførhet. Dette er et stort tap, ikke bare for den individuelle kvinnen, men også for pårørende, arbeidsplasser og velferdsstaten Norge. Vi vet at kvinner bærer mer av ansvaret for alt som skal gjøres i hjemmet, og i Norge er kvinner over 80% av de som er sysselsatt med helse- og sosialfaglig utdanning (6,7). Det norske samfunnet og vår livskvalitet er helt avhengig av at kvinner har god helse .
Endometriose i verden
Dette er en global problemstilling; ikke “bare” som et kvinnehelse problem. Endometriose har også mange kostnader gjennom på tap av økonomisk vekst, produktivitet og trygghet i privat- og arbeidslivet, og ved at vi mister verdifulle talenter som ikke kan utløse sitt fulle potensiale.
I februar 2025 publiserte britiske Office for National Statistics en nasjonal undersøkelse, der de fant at at britiske kvinner i aldersgruppen 25-54 år diagnostisert med endometriose, tjente betydelig mindre 1-5 år etter diagnostisering sammenlignet med 2-års perioden før stilt diagnose (8).
I 2021 publiserte et australsk universitet data fra en undersøkelse som omfattet ca. 400 kvinner med diagnose Endometriose: 1 av 6 rapporterte at de ble sparket/mistet jobben, og 1 av 3 rapporterte at de mistet muligheten til en forfremmelse, som resultat av sykdommen (9).
I World Economic Forums rapport “Blueprint to Close the Women’s Health Gap: How to Improve Lives and Economies for All” fra januar 2025, viser de til hvordan Endometriose er en av de 9 kvinnehelse-tilstandene som driver 1/3 av det såkalte Kvinnehelsegapet. Ved å lukke dette gapet hadde kvinner fått i gjennomsnitt 2.5 flere sunne dager per person per år, verdens økonomi hadde vokst med 400 milliarder dollar mer innen 2040, og kvinners livskvalitet hadde forbedret seg globalt (10).
Hva kan vi gjøre?
Kvinners smerte, kanskje spesielt i relasjon til menstruasjon og syklus, er alt for normalisert. Kombinert med en mangel på kunnskap, forskning, data og dialog om kvinnehelse generelt, blir det nok vanskelig for mange å snakke om sine opplevelser og oppsøke riktig hjelp. Tema omkring kvinnehelse er ofte tabu- og skambelagt. Om man for eksempel ikke føler seg komfortabel med å åpenbart ta med en tampong, bind eller mensen-kopp på toalett når man er på skole eller jobb, skal det kanskje mye til for å snakke med en leder eller kollega om sterke blødninger og smerter når man går på do?
Derfor må vi snakke om kvinnehelse på alle arenaer, men kanskje spesielt på jobb. Åpenhet på arbeidsplasser, fra lunsjrom til styrerom, er helt essensielt for både å støtte ansatte og bedriftens lønnsomhet. Ved å snakke om det vil man ikke bare styrke trygghet, troverdighet og kultur, men man åpner opp for å starte arbeidet mot å bli en kvinnehelsevennlig bedrift. Det er et sted der det tas tak for at også de som har en sykdom som endometriose, kan bli i arbeid, utvikle seg innad i selskapet og fortsette med å bidra til selskapets vekst. Dette er en åpenbar vinn-vinn.
Kvinner er mer sykemeldt enn menn. Ganske små tiltak (til å starte med) kan bidra til å redusere disse tallene. Eksempler er tilgang på toalett og garderobe, rikelig med sanitetsprodukter, ergonomiske stoler/pulter, vannkokere til varmeputer, rom der det er mulighet for å ha et øyeblikk alene, etc…
Hva kan Hvild gjøre for dere?
I Hvild hjelper vi bedriftene som ønsker å redusere sykefravær, spesielt tilknyttet kvinnehelse. For å redusere fraværet må du forstå hvor problemet ligger, og ha vilje til å gjøre noe med det. Så dersom dere ønsker å ta de litt større og enda mer virkningsfulle valgene , kan vi hjelpe dere til å bli en enda mer kvinnehelsevennlig bedrift. Noen tiltak kan være gjennom workshops, seminar, retningslinjer for HR, Ledelse, Ansatte og Tillitsvalgte, sertifiseringer, òg vår Kvinnehelse Forsikring, verdens første forsikring for overgangsalder.
Ta tak denne Endometriosemåneden — kontakt oss i dag.
1: Blod Smerte Tårer - Endometrioseforeningen
2: Forskning på endometriose - FHI
4: Kvinner med endometriose - NRK
6: Helse- og sosialpersonell - SSB
7: Arbeidsdeling i hjemmet - SSB
8: The impact of an endometriosis diagnosis - ONS
9: 1 in 6 women have lost their jobs - Western Sydney University