Reiseforsikring og brukket rygg på Bali
Synes du forsikring er gjesp, kjedelig, dyrt, og noe man bare «må» ha uten helt å forstå hvorfor? Ja, kanskje det. Men har du også tenkt på hva som hadde skjedd om du ikke hadde forsikring når uhellet var ute?
Anita Hegge
Founder & CEO / Director
En av mine, hva skal jeg si, relevante historier om forsikring, er fra Bali. En ferietur som endte med to uker på sykehus, påfulgt av en uke med rehab horisontalt på et hotell. På en svømmetur på stranden fikk jeg en ikke-invitert ukontrollert surfer, og surfebrettet hennes rett i ryggen. Det endte med brudd og et ublidt møte med «vondt i ryggen» som frem til da var et helt nytt konsept for meg.
Det endte på sykehus i Denpasar, Bali. Heldigvis med en forsikringskyndig mann med på turen. Og tro meg, private sykehus utenfor EU setter så lite i gang som mulig før de får bekreftet at du faktisk har dekning og kan betale. Det kan ta litt tid når du er på andre siden av jorden, og tidsforskjellen er et halvt døgn. Men rett skal være rett, og etter litt hyl og skrik fra min Mr. Forsikring så ble jeg i det minste pumpet full av smertestillende.
Jeg var skikkelig heldig, for ikke bare fikk mannen ordnet en god dialog med medisinsk ansvarlig for forsikringsselskapet hjemme. På sykehuset var tilfeldigvis øyas eneste nevro-kirurg tilfeldig innom, og han hadde kontroll. Sant skal sies, så måtte Mr. Forsikring bruke utestemme for å få det hele til å flyte her og der… Det er tross alt en viss risiko for at dyr behandling av en «brukket rygg» i utlandet kan være en fordekt «brazilian rumpelift». Heldigvis var vår balinesiske nevrokirurg en kjent og anerkjent størrelse for også legen hjemme. Så da ble det etter hvert klart for forsikringsselskapet at det jeg hadde av ekstra på stumpen ikke kom fra behandlingen fra sykehuset.
To uker kan gå veldig fort, og det kan gå veldig langsomt. Og selv med enerom og 3 måltider fra egen meny hver dag så var det litt seigt der i den balinesiske sykesengen. Men jeg tipper jo at de to ukene hadde vært enda seigere om jeg hadde blitt kastet ut av sykehuset. Som jo hadde vært tilfellet om jeg ikke hadde reiseforsikring.
Den neste uken var i de omgivelsene du tenker på når du hører “ferie på Bali”. Sol, hav og palmer. Tvisten var jo da at jeg lå stablet opp med en mengde puter, dyner og tepper i cabanaen. Men nok om det, jeg kunne tross alt slappe av. Mr. Forsikring var nå i gang med å få oss hjem. Og hvordan får du hjem en som må ligge horisontalt de 24 timene det tar? Syketransport med ambulansefly var ikke et alternativ på dette tidspunktet. Det hadde samtidig vært et terrorangrep ikke langt unna, og alle syketransportfly var rekvirert dit fra hele verden. Det endte med at ikke bare er mannen god på forsikring, men han ble også utpekt til «syketransport-assistent» for hjemreisen. Godt assistert av hans nye venn, den svenske kirurgen i forsikringsselskapet. Med mange formaninger, nytt korsett til meg, og en stor pose full av medikamenter som det er et under at jeg fikk inn i Norge, så gikk ferden til Oslo på første klasse.
Hjem kom jeg. Og etter hvert ble jeg bra igjen også. Takket være en god forsikring som fungerte som den skulle. Jeg lurer jo på hvordan det hadde gått om den ikke var på plass? Mr. Forsikring er veldig tydelig på det, vi hadde hatt en stor gjeldspost vi måtte kalt «Anita-Bali».
Så jeg betaler min forsikring med glede. Og ikke bare det, men vi har også koblet forsikring og kvinnehelse. Som første selskap i verden har vi lansert Hvild Kvinnehelseforsikring for overgangsalder. Den kan du lese mer om her.